Winkeliers van weleer

Teus Krijgsman schreef eerder voor de wijkkrant een artikel over de mensen die, net als hij, na de oorlog hun boterham verdienden in Kralingseveer. En dat waren er heel wat; soms zaten er wel vier winkels op een kruispunt zoals hieronder op de hoek van de Antilope- en Zebrastraat.   

We starten aan het begin van de IJsselmondselaan en wel bij Bouman Meubelen. Dit bedrijf stond heinde en verre bekend voor het vakkundig maken van meubelen. In de glorietijd werkten er in de fabriek, toonzaal en de bezorgdienst wel een paar honderd mensen, waaronder veel Kralingseveerders.

 Evenement van het jaar was altijd de paasshow op Tweede paasdag. In de toonzaal was dan naast de meubelen plaats gereserveerd voor jonge lammetjes. Het was dan zo druk, dat een verkeersregelaar – meestal was dat Ben Zevenbergen – het verkeer in goede banen moest leiden. De muzikale omlijsting was meestal in handen van artiesten als pianist Cor Bakker en de heer Paay (vader van Patricia) met zijn muziekensemble. Tegen die tijd was trouwens de productie meubelen al gestopt; die kwamen van elders. Trendhopper Meubelen werd een onderdeel van het bedrijf.

Jaap Oudshoorn was een bekende melkboer in de wijk. Hij runde zijn bedrijf uit de woning aan de IJsselmondselaan 164. Hij bezorgde dagelijks samen met zijn dochter Lijn de melkproducten door de wijk. Later heeft Theo Spruit deze zaak overgenomen.

In het grote huis op IJsselmondselaan 242 woonde familie Van de Helm. In de kelder onder het huis werd boter en kaas gemaakt. Deze ventten zij uit met een klein karretje.

Op de hoek Neushoornstraat/ IJsselmondselaan was de schoenwinkel van Groen met in de kelder de schoenmakerij. De winkel was klein, zodat de voorraad schoenen tot aan het plafond stonden opgestapeld. Marie runde de winkel en had een ladder zodat zij de gewenste schoenen naar beneden kon halen. Als je zelf geen tijd had om schoenen bij haar te komen passen, gaf ze verschillende paren mee zodat je thuis je keuze kon maken. Voor de reparatie werden de schoenen thuis opgehaald en weer netjes terugbezorgd. Dit was een taak voor de zonen Jan en Adrie. Na de verbouwing van de winkel is de reparatiewerkplaats verplaatst. Jan bemande de werkplaats en ging er met zijn gezin in de woning ernaast wonen.

Naast Groen was de winkel van Verschaik huishoudelijke artikelen en elektriciteitswaren (IJsselmondselaan 260). Verschaik deed ook elektricienwerkzaamheden.

Een eindje verder, op IJsselmondselaan 274, had Dirk Goedhart een depot van Singer Naaimachines. Je kon bij hem terecht voor een nieuwe machine of reparatie. Ik kwam wekelijks bij hem in de zaak om petroleum te leveren.

Dan komen wij bij kapsalon Barentsz (IJsselmondselaan 278) in de volksmond de ‘Bliksem Kapper’ genoemd omdat je binnen tien minuten weer buiten stond.

Naast de heren- was er ook een damessalon waar mevrouw Barentsz de touwtjes in handen had. Daar ging het een stuk rustiger aan toe. Weer een paar deuren verder woonde mevrouw Kanters die aan huis een pedicuresalon had.

En zo komen we bij de slagerij van Schinkel, later Rozema. Beide slagers stonden bekend om hun goede kwaliteit vleeswaren. Vaste medewerker was Nico Docters van Leeuwen. (IJsselmondselaan 288).

Naast de slagerij was de grootste winkel van de wijk: Willem Versluis runde daarin een fietsenwinkel die in 1946 door Jaap Elshout is overgenomen.

Naast de winkel – ingang Zebrastraat waar nu de patatzak is – was de reparatiewerkplaats. Hier repareerde medewerker Karel Middelkoop fietsen en later bromfietsen. Naast de verkoop van nieuwe fietsen kon je bij Jaap ook terecht voor een nieuwe radio of TV. Soms hanteerde hij daar wel een hele aparte verkooptechniek. Wanneer je maar een klein beetje belangstelling voor een bijvoorbeeld een mooie kleuren TV toonde, zette Jaap – onder het mom van kijk maar wat je er van vind ik hoor het wel – deze bij je thuis neer. Om zich vervolgens na een maand weer te melden voor je antwoord. Dat was natuurlijk wel duidelijk: die TV ging nooit meer terug en het afbetalen werd geregeld. In 1970 is Piet Versluis een woninginrichting in het pand begonnen. En weer later is het pand opgekocht door Hans en Wil van Hoorn; zij maakten er een café en patatzaak. Ze trokken het wijkgebouw van de Maaskerk – dat naast de slagerij lag – bij de zaak waardoor er een grote ruimte ontstond voor bruiloften en partijen (De Bierhoorn). De ingang van de patatzaak lag net als nu nog aan de Zebrastraat. Nog weer later hebben Joop en Lenie Smit de zaak overgenomen (De Sting en patatzaak De Zebra). Na het overlijden van Joop is de zaak nu in handen van de huidige eigenaar.

 

Vanuit zijn huis aan de IJsselmondselaan runde Jaap Hoogerwaard een bloemenhandel. Een paar keer in de week ging hij met zijn bakfiets de wijk rond om zijn bloemen te verkopen.

Henk Vrooman, die naast Jaap woonde, was een bekende broodslijter. Hij kocht elders brood en dat ventte hij uit in de wijk. Vaak bijgestaan door zijn dochter Jo en zonen Arie en Henk; deze laatste zag je regelmatig met hun transportfiets met daarop een grote mand door de wijk rijden.

Groenteboer Dirk van Dam had een winkel en bezorgde door de wijk (IJsselmondselaan 248). De dijkwoningen van zijn zonen Gilles en Arie werden hier ook voor ingezet, terwijl moeder Van Dam in de groenten- en fruitwinkel steun kreeg van haar dochters. Schoondochter Magda hielp ook in de winkel en runde een kolenhandel. Arie en Magda hebben later de zaak voortgezet. Met de komst van het gas zijn ze gestopt met de kolenhandel. Een paar jaar later beëindigde Arie met zijn bezorgwijk om in de winkel een postagentschap te openen.